Zandstralen en Luchtgommen

 


Zandstralen

Decapo bv, Avelgem, West-Vlaanderen, België

Tel. : 0479 33 62 29  Mail : info@zandstralen-luchtgommen.be

 

 

Over zandstralen.

Zandstralen tafelZandstralen is ook gekend onder de benaming "sableren". Vroeger werd zand gebruikt, maar om gezondheidsredenen werd al geruime tijd geleden overgeschakeld op grit. Grit is een verzamelnaam voor straalmiddelen.

Zandstralen kan als reinigingsmethode worden toegepast op zowat alle harde materialen. Hout is een materiaal dat geschikt kan zijn voor een behandeling ermee. Maar dit op voorwaarde dat het hout een dichte structuur heeft en voldoende hoge volumieke massa bezit.

Onder onze inlandse houtsoorten en loofbomen komen vooral eik en beuk in aanmerking. Grenen en ander naaldhout is dan weer minder geschikt. Algemeen geldt dat hoe harder de houtsoort is, des te beter ze te behandelen is met zandstralen.Zandstralen gebinte

Toepassingen

Vandaar dat stoelen, tafels, kasten, binnendeuren, trappen, massieve keukens en zelfs buitenschrijnwerk in inlands, subtropisch en tropisch hout zich perfect lenen voor het zandstralen.

Ook nieuw hout kan gezandstraald worden. Dit gebeurt dan om de structuur van het hout beter zichtbaar te maken en tot zijn recht te laten komen.

Zandstralen van plafondbalken en parket

Bij het zandstralen van plafondbalken en een (massief) parket wordt op ongeveer dezelfde wijze te werk gegaan :

  • aanwezige meubels worden met een plasticfolie beschermd tegen stof en grit;
  • stof en vuil worden verwijderd van de te behandelen oppervlakken;
  • vooral plafondbalken worden nagezien op eventuele zwakke plekken,
  • naargelang de staat van de ondergrond wordt het gepaste gritschuurmiddel gekozen;
  • na het zandstralen worden de balken of het parket met borstel en stofzuiger schoongemaakt;
  • optioneel kunnen beschadigingen in dit stadium worden aangepakt;
  • na eventueel naschuren zijn de plafondbalken of de parketvloer klaar voor een nieuwe afwerkingslaag naar keuze (vernis, olie, verf of beits).

Zandstralen van meubelen, massieve keukens en binnendeuren

Meubelen worden indien nodig met de grootste zorg gedemonteerd en daarna in ons atelier vakkundig gezandstraald.

Bij binnendeuren wordt niet enkel het deurblad behandeld, maar ook de hele omlijsting. Daarvoor worden dus ook binnenkasten en omlijstingen uitgebroken en na behandeling bij Decapo teruggebracht en teruggeplaatst.

Wij kunnen zorgen voor het afhalen en terugbrengen van uw meubilair.

Zandstralen tafel

Zandstralen als ideale oplossing bij gevelrenovatie

Gritstralen wordt bij de gevelrenovatie toegepast om de gevel te reinigen van lagen oude verf, vuil en graffiti.

Soms wordt beoogd het oorspronkelijke uitzicht van de gevel te herstellen.

Maar het gebeurt evengoed om de gevel voor te bereiden op een nieuwe afwerking. Dit kan dan een verflaag, een laag crépi of pleisterwerk (al dan niet met een onderliggende isolatie), kaleien, of het aanbrengen van steenstrips op een isolatielaag. Ook het reinigen van beton en het ontmossen van metselwerk behoren tot de mogelijkheden.

Zandstralen : een kunst ?

Vakkundig zandstralen is wel degelijk een kunst op zich. Om tot een mooi resultaat te komen, moeten reliëfvorming en plekken vermeden worden. Het perfecte resultaat wordt bereikt door de juiste combinatie van straaldruk, gritstraalmiddel en afstand van het te behandelen oppervlak. Reken daarbij een goede kennis van hout en de nodige ervaring. Doe daarom beroep op vakmensen zoals wij.

 

Instagram Decapo ZandstralenZandstralen door Decapo